Kullanıcı Adı:

Beni Hatırla

Şifre:

Şifremi Unuttum

Ana Sayfa | Tasavvuf Akademisyenleri | Tasavvufî Yayınlar | Tasavvuf Dergisi | Konuk Defteri | Fotoğraflar | İletişim | Haberler

Kırgızistan'da Tasavvufi Durum
Yazar : Vahit Göktaş
Türü : Makale
Baskı Yeri/Yılı : Ankara / 2013
Dergi : Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Cilt : 54
Sayı : 2
Sayfa : 159-169
Görüntülenme : 13372
İndirilme Sayısı : 1075
  Bu eserin tam metnini indirmek için tıklayın

Özet

Bu makalede Kırgızistan’daki dini eğitim ve tasavvufi duruma genel olarak bir bakış yapılmıştır. Tasavvufi durum incelenirken bölgede geçmişten günümüze etkin olan tarikatların bölgeye girişinden bugüne kadar kısa tarihçesi verilmiştir. Özellikle; Sovyetler Birliğinin hüküm sürdüğü dönemde bu faaliyetlerin azımsanmayacak derecede azaldığına ancak tamamen yok olmadığına dikkat çekilmiştir. 1991’de bağımsızlıktan sonra Kırgızistan’da tarikatların; pek fazla etkin olmasalar da faaliyetlerini devam ettiğine vurgu yapılmıştır. Bu makalede Kırgızistan özelinde Orta Asya’daki tasavvufi durum ele alınmakla birlikte, Türkistan merkezli Kırgızistan’da da etkili olan bir ekol hakkında güncel Bilgiler verilmiştir.
 

Anahtar Kelimeler

Kırgızistan, Tasavvuf, Din, İşan, Nakşbendilik
 

Abstract

This paper presents a general outlook of religious education and sufism in Kyrgyzstan. In studying the present state of sufism, a biref history of religious orders which have historically been influential in the region is provided. It is particularly emphasized that such activities have notably decreased, but have not ceased to exist, during the reign of the Soviet Union. It is underlined that, although not so intensive, activities of religious orders continued after the independence in 1991. While dwelling on the present state of sufism in Central Asia, and particularly in Kyrgyzstan, this paper provides up-to-date information about a Turkistan-based school which has been influential in Kyrgyzstan.
 

Keywords

Kyrgyzstan, Sufism, Religion, İshan, Religious Order
 

Gelişmiş Arama

Hızlı Erişim

Sayaç

Dost Site

Kullanılabilir renk seçenekleri
AYDINLI WEB TASARIM --> İrtibat için: aaydinli@gmail.com

Site Yöneticisi: Halil İbrahim Şimşek

bilgi@tasavvufakademi.com