ULUSLAR ARASI SOMUNCU BABA VE HULUSÃ EFENDÃ SEMPOZYUMU |
ULUSLAR ARASI SOMUNCU BABA VE HULUSÃ EFENDÃ SEMPOZYUMU
Haziran 2012 DARENDE
Tarih içersinde milletlerin kültürlerinin ve medeniyetlerinin temel taþlarýný meydana getiren, gelecek çaðlara etki eden büyük insanlar vardýr. Bu etki ki, üzerinden yüzyýllar geçmesine raðmen özelliðinden hiçbir þey kaybetmez ayný sýcaklýðýný ve aðýrlýðýný muhafaza eder. Yýllarca halkýn belleðinde, gönlünde ve ruhunda yaþayarak o etki sahasý geniþleyerek devam eder. Ãnsan hayatýnýn sýrrýný çok iyi bilen bu büyüklere, bütün insanlýðýn ihtiyacý vardýr. Tarihimiz bu büyük insanlarla doludur. Ãþte bu büyüklerden birisi de Somuncu Baba ismiyle bilinen Ãeyh Hamid-i Velî (k.s)’dir.
Bu büyük insan, kýsa sürede Anadolu’nun her köþesini tanýmýþ ve deðerini hissederek ona sahip çýkmýþtýr. Kendisi için eski kaynaklarda “Aktab-ý zaman, anlarýn mürþidi” “Sahib-i zaman ve kutb-u daire-i imkân, ilm-i zahirde efdal.” “Kutb-u zaman ve halife-i hakikat habib-i rahman” tabirleri kullanýlmýþtýr. Somuncu Baba Hazretleri nerede sýrrý anlaþýlmaya baþlasa oradan uzaklaþmýþ sonunda oðlu Halil Taybi (k.s) ile Darende’ye gelmiþtir. Darende’ye yerleþen Ãeyh Hamid-i Velî (k.s) burayý þenlendirmiþ, 1412 (H. 815) yýlýnda ahirete irtihal etmiþtir. Halen bu beldenin her noktasýnda onun izlerini görmek mümkündür. Burada halvethanesi ve camisi bulunmaktadýr. Halen burada yaþayan torunlarý etkisini o günkü gibi devam ettirmektedirler. Osman Hulûsi Efendi Somuncu Baba Hazretlerinin 12. Kuþaktan torunudur.
Osman Hulûsi Efendi, XII. yüzyýlda Hoca Ahmet Yesevî ile baþlayýp daha sonra Yunus Emre, Eþref oðlu Rumî, Niyazi Mýsrî, Aziz Mahmud Hüdaî, Ahmet Kuddusî gibi isimlerle devam eden Tasavvuf Türk þiirinin XX. yüzyýldaki önemli bir temsilcisidir. Hakikate giden yolda vecd, þevk ve þuhud halinde yaþadýklarýný ve gördüklerini bir tarafýyla klasik geleneðe, diðer taraftan irþad edici tarz ile ön planda tutan bir disiplin içinde þiir düzlemine çýkarmýþtýr.
Tasavvufî Türk Edebiyatý çerçevesinde ilahi aþk ile yazdýðý þiirlerini “Dîvân-ý Hulûsî-i Dârendevî” adý altýnda bir arada toplamýþtýr. Osman Hulûsi Efendi Divân’da daha çok aruz veznini kullanmýþ, hece vezniyle de þiirlerini yazmýþtýr. Bu þekilde hem Fuzûli ölçütüyle Divân hem de Yunus Emre ölçütüyle herkesin anlayacaðý bir þekilde þiirler kaleme almýþtýr. Ãiirlerindeki esas gayesi insanlarý irþad etmektir. Ãiirlerini tasavvufî derinlik, manevî neþe, insanlarý hayra ve doðruya yöneltme amacýyla her türlü sanat kaygýsýndan uzak olarak yazmýþtýr.
Osman Hulûsi Efendinin diðer bir eseri “Mektûbat-ý Hulûsî-i Dârendevî” dir. Çeþitli þahýslara yazdýðý mektuplardan oluþan içerisinde þiirlerinde yer aldýðý Osmanlýca bir eserdir. Nasihatnâme özelliði taþýyan bu mektuplarda insan-ý kâmil olma unsuru iþlenirken muhtelif konulara tasavvufî açýdan bakýlmak suretiyle sosyal hayattaki davranýþlar hususunda öðütler verilmiþtir. Mektuplarýnda zaman zaman ayet ve hadislerle telmihlerde bulunmuþ, veya tercümelerini almýþ; Sâdî, Molla Câmi ve Mevlâna gibi büyüklerin sözlerine yer vermiþtir. Böylelikle onun nazým da didaktik bir üslup kullandýðý görülür.
Ãrþad vazifesinin yaný sýra sosyal faaliyetleri ve yaptýrdýðý eserlerle tanýnan Osman Hulûsi Efendi Ãeyh Hamid-i Velî Cami imam ve hatipliði sýrasýnda yazarak irad etmiþ olduðu hutbeleri “Ãeyh Hamid-i Velî Minberinden Hutbeler” ismiyle neþredilmiþtir. Osmanlý Türkçesiyle yazýlmýþ olan bu hutbelerde Hulûsi Efendi kendine mahsus rik’a el yazýsýný kullanmýþtýr.
Osman Hulûsi Efendinin hoþgörüsü, insanlara karþý yaklaþýmý, âli cenaplýðý, ahlaký, mütevazýlýk gibi güzel hasletleri insanlarý hayranlýk içerisinde býrakmýþ bir manevî kuvvet ile insanlarý kendi etrafýnda toplamýþtýr. Hulûsi Efendi insanlarý doðru yola sevketmek için elinden geleni yapmýþ, tüm insanlara faydalý olmuþtur. Ãnsanlarla çok güzel iletiþim ve diyalog kurmasýný baþaran Osman Hulûsi Efendi insanlarýn dertlerini dinleyerek, problemlerin çözümünde yardýmcý olmuþtur. Öyle ki, Darende ve çevresinde meydana gelen tartýþma, husumet, kin ve kan davalarý gibi problemlere Hulûsi Efendi usulüne göre çözümler bulmuþtur.
Osman Hulûsi Efendi ahlaký, insan sevgisi, mütevazýlýði, zekâsý, ilmi, yaþayýþý, cömertliði ile insanlara örnek olmuþtur. Hayatýnýn her safhasý Kur’an’dan bir gezinti, sünnetten bir tablo olmuþtur.
Sizleri………Haziran 2012 tarihleri arasýnda Ãstanbul, Bursa, Darende’de düzenlenecek olan ULUSLAR ARASI SOMUNCU BABA HULUSà EFENDà SEMPOZYUMU ‘na davet ediyoruz. Sempozyum tebliðleri Ãngilizce, Türkçe, Arapça, dillerde sunulabilir.
........... Üniversiteleri ile Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfý’nýn vermiþ olduklarý destekle düzenleme kurulunca organize edilecek olan bu Sempozyumda; Somuncu Baba (Ãeyh Hâmidî Velî) ve Neseb-i Âlîsi,Somuncu Baba’nýn Halifeleri ve Eserleri, Hulusi Efendi Hazretleri ve eserleri ile Tasavvuf konularý Türkiye ve Türkiye dýþýndaki gönül dostlarý tarafýndan çok yönlü olarak iþlenilmesi ve ortaya konulmasý düþünülmektedir.
Sizleri, Anadolu coðrafyasýnýn inanç önderi,vatan topraðýmýzýn manevi sahipleri ve onlarla serpilmiþ,geliþmiþ ve yayýlmýþ zenginliklerimizle ilgili olarak, Sempozyuma davet ediyoruz.Saygýlarýmýzla.
Düzenleme Kurulu
ONUR KURULU
Program yapacaðýmýz illerin Valileri ( Ãstanbul, Bursa, Darende)
Program yapacaðýmýz illerin Belediye Baþkanlarý
Program yapacaðýmýz illerin Rektörleri
Hamid Hamideddin ATEÃ Efendi
Darende Kaymakamý
Darende Belediye Baþkaný
Darende ve Malatya’dan ;
Oda,Borsa,Birlik Baþkanlarý ile sempozyuma maddi ve manevi desteði olabilecek þahsiyet ve kurumlar
SEMPOZYUMUNUN KONULARI
-Somuncu Baba (Ãeyh Hâmid-î Velî )
-Somuncu Baba’nýn eserleri
-Somuncu Baba’nýn Halifeleri ( Hacý Bayram Veli, Akþeyh, Aziz Mahmut Hüdayi vb...)
- Ãrþad ve Ãrþad metodu
- Somuncu Baba hazretlerinin ahfadý (Neseb-i Âlîsi), Önemli Ãahsiyetler
- Osmanlý Üzerindeki Etkileri, Hükümdarlarla iliþkileri
- Yeseviliðin Anadolu üzerindeki Etkileri
- Yeseviliðin Nakþilik üzerindeki tesirleri
- Divân-ý Hikmet ve Divân-ý Hulûsi-i Dârendevî de Ortak Konular (Ãnsan, Aþk, Hoþgörü, Sevgi, Yardýmlaþma vb.)
- Hoca Ahmet Yesevi den Somuncu Baba’ya Yol evlatlarý
-Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi ve Eserleri
- Divan-ý Hulusi-i Darendevi’den Konu baþlýklarýnýn çýkarýlmasý (Divan-ý Hulusi-i Darendevi’de Peygamber, Gül, Tarihi þahsiyetler, Vatan sevgisi, Aþk, Sadakat ... baþlýklý konular olabilir.)
- Mektubat ve Hutbeler isimli eserinden Konu baþlýklarýnýn çýkarýlmasý
- Sosyal Hayata Katkýlarý ve Ãmar faaliyetleri
- Ãrþad ve Ãrþad metodu
-Tasavvuf ( genel kavramlar ve prensibler)
-Bu çizgideki diðer tasavvufî þahsiyet ve ekollerle münasebetleri
- 20. Yüzyýla etkileri ve günümüze yansýmalarý
- Basýn da Hulusi Efendi
- Yayýnlanan Eser ve Makalelerde Hulusi Efendi ( Farklý boyutlardan Bakýþ)
- Hulusi Efendinin Sanat anlayýþý ve Sanata verdiði önem
- Hulusi Efendinin Bilim’e verdiði önem Bilim Adamlarý ile iliþkileri
DÜZENLEME KURULU
BÃLÃM KURULU
Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfý- Eðitim ve Ãlmî Araþtýrmalar Müdürü- Resul KESENCELÃ
Tel: 0506 358 59 90 E-mail: resulkesenceli@hotmail.com
Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfý- Eðitim Birimi- Ayþe ENGÃN
Tel: 0545 681 47 98 E-mail: engin_darende_ayse@hotmail.com
ES-SEYYÃD OSMAN HULUSÃ EFENDÃ VAKFI
Zaviye Mah. Hulûsi Efendi Cad. No : 71
Darende 44700 Malatya TÜRKÃYE
+90 422 615 1500
+90 422 615 2879
+90 533 551 6603
+90 544 715 2895
+90 505 769 2301
www.hulusiefendivakfi.org.tr
bilgi@hulusiefendivakfi.org.tr
|
|