 Mehmet Ãirin Ayiþ, Tarikat Adabý: Muhammed b.Hasan Es-Semennudi’nin Hayatý,Eserleri ve Tarikat adabý Ãle Ãlgili Görüþleri, Raðbet Yayýnlarý, Ãstanbul 2015, 336 s.
Tarikatlar, ortaya çýkýþlarýndan bu yana Ãslam kültür birikiminin temel unsurlarýndan birini teþkil etmiþ, inanç, düþünce, ahlak ve sanat alanýnda büyük hizmetler ortaya koymuþlardýr. Bunun bir sonucu olarak da zaman içerisinde hizmet tarzlarý ve eðitim þekilleri farklý olan birçok tarikat ortaya çýkmýþtýr. Bu tarikatlar bir taraftan Ãslam dininin yayýlmasýna ve fetih hareketlerinin devam etmesine katký saðlamýþlar, diðer taraftan, insanlarýn ruh ve mana dünyalarýný beslemiþ ve onlarý olgun birer mü’min haline getirerek toplumda huzur, birlik ve beraberliðe katký saðlamýþlardýr.
Bu müesseseler, insanlarý manevi yönden eðiten, ruh ve gönül dünyasýný tamir eden, ona gerçek huzur yolunu gösteren bir anlayýþla hareket etmiþlerdir. Bu terbiyeyi almýþ bireyler yaþadýklarý cemiyete maddi-manevi katký saðlamýþ, toplumun huzurunu bozacak, insanlara zarar verecek, kamu düzenini bozacak her türlü iþten uzak durmuþlardýr.
Bu tür bir terbiye almamýþ bireyler, kendisi, ailesi, çevresi ve yaþadýðý toplumla sorunlu hale gelip, kendisine, ailesine, çevresine ve memlekete zararlý bir duruma gelebilmektedir. Kanaatimizce, bunun önüne geçmenin yollarýndan bir tanesi de modern eðitim ile beraber, insanýmýzýn kalbine Allah korkusu yerleþtirip, ona gerekli olan manevi terbiyeyi vermekten geçmektedir.
Elinizdeki bu çalýþma, almýþ olduðu ahlaki ve manevî terbiyenin de etkisiyle, topluma milli ve manevi deðerlerine baðlý saðlam ruhlu insanlar yetiþtiren bu müesseselerin, ahlakî ve manevî terbiye metotlarýný yeniden hatýrlatarak, insanlarýn birbirlerine güvendiði, rahat ve huzur içinde yaþadýðý daha güzel bir gelecek kurma adýna küçük bir çaba ve gayret sunmaktadýr.
|
|